Peteklerdeki Hava Oluşumu Nasıl Anlaşılır?
Radyatörlerdeki havayı kontrol etmek istediğinizde, radyatörün üst kısmında elinizi dolaştırın. Peteğin üst kenarlarının birinde sıcaklık birinde soğukluk varsa bu, petekte hava var anlamına gelmektedir. Peteklerde hava oluşması durumunda peteklerin üstü ısınmaz. Peteklerin altı ısınmıyor ise bu peteklerde hava var demek değildir. Hava oluşumu gerçekleştiğinde, peteklerin ya üst kısmı ya da tümü soğur. Bu arada peteklerin havasını almak için peteklerde ısınma sorunu olması gerekmektedir.
Peteklerde hava olduğunu anladığımız zaman, kalorifer peteklerin havasının alınması gerekmektedir. Bunun için öncelikle radyatördeki hava alınmalıdır. Radyatördeki havayı almak için tornavidaya ve purjör anahtarına ihtiyaç vardır. Petekteki hava, tornavidayı saat yönünün aksine döndürerek alınabilir. Tornavida yerine anahtar da kullanabilirsiniz. Fakat dikkat edilmesi gereken husus, işlemi gerçekleştirirken anahtar kullanacaksanız, yavaşça açarak yapmanız gerekmektedir. İşlem yaptığınız ve açmaya çalıştığınız yerden havanın gelmesi durumunda peteğinizde hava oluşmuş demektir.
Petekteki hava sona erince açtığınız yerden su akmaya başlayacaktır. Radyatörden hava yerine sadece su geliyorsa peteğinizde hava yok demektir. Su gelmeye başladığında anahtarı açtığınız şeklin tersine, yani saat yönüne doğru döndürerek kapatabilirsiniz. Bu işlemleri gerçekleştirdiğiniz taktirde peteğinizdeki havayı almayı başardınız demektir. Hava aldınız fakat peteğiniz yine de ısınmıyorsa, Mega Tesisat olarak İstanbul petek temizleme ve petek bakımı servisimizden faydalanabilirsiniz.
Radyatörün Havasını Nasıl Alırım?
Radyatörüzü tesisatınıza bağladıktan sonra ve devreye girmesiyle içi hava ile dolabilir. Yani radyatörün içinde hava oluşabilir. İçinde hava oluşan radyatör ısınmayacak ve etkili olmayacaktır. Radyatördeki havayı almanız için purjör deliği dediğimiz yerde purjör tapası olan kısımda plastik göreceksiniz. O plastiği elinizle döndürün ve aşağı doğru getirin. Plastiği çevirdikten sonra o delikten su gelecektir. Bu yüzden suyun yere akmaması için bir kova ya da leğen hazırlayın. Daha sonra purjör denilen vidayı tornavida yardımı ile biraz gevşetin. Bu şekilde yaptığınız taktirde delikten hava gelmeye başlayacaktır. Purjör deliğinden su akmaya başladığı anda radyatör içindeki hava çıkmış demektir. Radyatör içindeki havayı aldığınıza göre artık purjör tapasını kapatmanız gerekecek. Bunun için tornavida yardımıyla tapayı çevirerek kapatmalısınız.
Kombiler Çalışırken Peteklerin Havası Alınırsa Ne Olur?
Böyle bir durum için peteklerde hava olup olmadığına bakılması gerekmektedir. Hava doluğu zannedilip petekler açıldığında bilmeden peteklerin içine hava dolması da söz konusu olabilmektedir. Şayet peteklerin altının ısınmaması durumu varsa bunun nedeni tesisat sisteminin devir daim yapamaması da olabilmektedir. Peteklerde hava sorunu tespit edildi ve havası alınması gerekiyor. En çok merak edilen sorular da şunlardır;
-
kombi çalışırken peteklerin havası alınır mı,
-
çalışan kombide peteklerin temizlenmesi sonucunda neler olur?
Sorunuzu hemen cevaplayalım. Kombi çalışırken petek havası alınabilir. Ama hava alınırken aynı anda kombiye su ilavesi gerekmektedir. Bu sırada purjör aniden açılmamalıdır. Alınmak istenen hava yavaşça alınmalı ve havanın alındığı miktarda kombiye su aktarılmalıdır. Peteğin havasını birden ya da hızlı bir şekilde alınıp, ya da kombiye su ilavesi hemen ve hızlıca yapılırsa kombi kapanıp arıza durumuna geçebilmektedir. Bu kombinin fiilen arızalandığı anlamına gelmemektedir. Kombiyi tekrar açtığınızda eski haline gelecektir. Bu durum kombinin bozulmaması demek olsa da, kombi kapalıyken havasının alınması daha sağlıklı olacaktır.
Petekleri Ne Zaman Temizletmeliyim? ile ilgili makalemizi okudunuz mu?
Bir Yorum Yazın